Angst klachten behandeling bij Therapie Zoetermeer

Handige Angst

Het is goed dat je bang bent, het zorgt er namelijk voor dat je wegrent als je in een gevaarlijke situatie terecht komt. Het ‘zet je op scherp’ als je iets moet doen waarvoor je focus en concentratie nodig hebt. Dat is handige angst.

Onhandige Angst

Dat is jouw angst. Die is namelijk niet nuttig of handig. Die helpt je niet bij iets moeilijks. Sterker nog, jouw angst zit je in de weg. Je doet sommige dingen niet. Je hebt er vriendschappen door verloren, misschien ook je werk. Je bent niet bang, je bent Bang. Het is onderdeel van jou.

In alle soorten en maten

Je hebt heel veel verschillende soorten angsten. Te veel om ze hier allemaal op te noemen. En dat doe ik liever ook niet, want al die angsten steken hetzelfde in elkaar: Je bent bang. De hele tijd. Dat kan een heel gerichte angst zijn, voor viezigheid bijvoorbeeld, of voor hoogtes. Maar het kan ook een algemeen gevoel zijn. Soms gaat angst gepaard met dwanghandelingen of -gedachten; als het ware om de angst te bezweren. Waarschijnlijk weet je wel dat jouw angst niet ‘reëel’ is – maar dat helpt je niet, je bent bang – punt. Je hebt geen idee hoe je van je angst af kunt komen.

Wat gaan we er aan doen?

Zoals je kunt lezen is een angstklacht eigenlijk een foutje tussen de werkelijkheid en jouw gedachten en gevoelens. Dat foutje kun je zelf nauwelijks herstellen. Maar gelukkig is er een heel goede behandeling: cognitieve therapie. Wat houdt dat in? Welnu, cognitief betekent ‘gedachten’ en gedrag natuurlijk ‘hoe je je gedraagt’. Angstklachten vinden hun oorsprong in gedachten die je gedrag bepalen. Maar veel van die gedachtekronkels kloppen eigenlijk helemaal niet. Om er achter te komen welke gedachten veel beter passen (en die je meteen helpen in jouw situatie) ga je zelf op onderzoek. Je komt er proefondervindelijk achter wat er zou gebeuren als je de dingen eens anders deed. Is het wel zo eng? Voelt het wel zo raar? Reageren ze wel zo anders? En hoe voelt het voor jou? Angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo.

Vragen over angst?

Kijk dan op het forum over angst en fobie: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren therapeuten.

Contact Therapie Zoetermeer

Wil jij je vragen aan ons stellen of een advies waar je het beste terecht kunt? Bel ons dan vrijblijvend op 085-4014720. Wij van Psychologen Nederland zijn opgeleid in de psychologie, zodat we je niet alleen direct een afspraak kunnen geven bij een psycholoog van jouw voorkeur, maar je ook inhoudelijk adviezen kunnen geven. En als je een afspraak wil maken, zijn er geen wachtlijsten, wel zo prettig!