Depressie behandeling bij Therapie Zoetermeer

Dof en traag

Voor iemand die depressief is, ziet de wereld er anders uit, dan voor de rest van ons. Het is somber, bleek en grauw. En het is bijna onmogelijk het anders te zien of te voelen. Als je depressief bent is alles gehuld in een doffe wolk. Je lichaam reageert op je gemoed. Ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering vertragen.

De omgeving staat machteloos

Voor de omgeving is het moeilijk, zo niet onmogelijk om het zich voor te kunnen stellen. Want er moet toch een sprankje hoop zijn, een beetje licht. Gezinsleden, vrienden, familie – ze proberen je te helpen. Maar feitelijk zorgt elke goed bedoelde ‘Ah joh, kop op!’ ervoor dat de depressieve zich verder gaat isoleren. Logisch ook, je wilt als partner toch dat je geliefde ziet wat jij ziet. Dat er mooie dingen zijn, dat er waardevolle momenten zijn – dat het de moeite waard is om te leven. Alleen werkt het averechts.

Apathie

Apathie is het gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme. Niet iedereen die depressief is, is meteen helemaal apathisch, maar het gevaar licht wel op de loer.

Kan ik wel geholpen worden?

Jazeker, om te beginnen kan ik je helpen inzicht te krijgen in wat een depressie precies is. Voor veel mensen is dat al heel waardevol en biedt het mogelijkheden zelf aan de slag te gaan. De therapie leert je op een constructievere manier om te gaan met het leven. Je leert onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke problemen en positieve doelen te stellen. Je leert om te gaan met stress, je gedrag af te stemmen op de omstandig heden en hoe je je thuis kan voelen in relaties.

Hoe komt het dat ik depressief ben?

Zoveel mensen als er zijn, zoveel aanleidingen zijn er. De wetenschap weet het niet precies. Tot nu toe lijkt het een combinatie van drie factoren: chemische, sociale en psychische omstandigheden. Chemisch. Soms zit het in de familie. Waarschijnlijk kom je er bij navraag snel achter dat het vaker voorkomt. Jullie maken een bepaald stofje in de hersenen onvoldoende aan. Maar ook medicijnen, hormonen, alcohol of bepaalde lichamelijke ziekten kunnen een depressie in de hand werken. Sociaal. Bijvoorbeeld een ingrijpende verandering zoals het verlies van een partner, een baan, kinderloosheid. Maar ook een verhuizing bijvoorbeeld kan aanleiding zijn voor een depressie. Het kan ook zijn dat de depressie pas na lange tijd komt. Psychisch. Je hebt in je leven leren omgaan met het leven. Met tegenslag, verlies, pijn, succes, ambitie enzovoort. Het kan dat je jezelf de verkeerde dingen aanleerde. Depressie kan ook goed behandeld worden met internet therapie. Dan kan je helemaal in je eigen tijd en tempo de behandeling volgen.

Contact Therapie Zoetermeer

Wil jij je vragen aan ons stellen of een advies waar je het beste terecht kunt? Bel ons dan vrijblijvend op 085-4014720. Wij van Psychologen Nederland zijn opgeleid in de psychologie, zodat we je niet alleen direct een afspraak kunnen geven bij een psycholoog van jouw voorkeur, maar je ook inhoudelijk adviezen kunnen geven. En als je een afspraak wil maken, zijn er geen wachtlijsten, wel zo prettig!